<strike id="dfofd"></strike>
<nav id="dfofd"></nav>

  • <tbody id="dfofd"><noscript id="dfofd"></noscript></tbody>
    

  • <button id="dfofd"><acronym id="dfofd"></acronym></button>
    <em id="dfofd"><acronym id="dfofd"><u id="dfofd"></u></acronym></em>

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部
    LANGJIU GROUP?HEADQUARTER
    四川,成都?Chengdu, Sichuan

    01
    背景
    BACKGROUND

    郎酒集團總部坐落在麓湖生態城的核心地塊,在中國成都南郊,原來是一片郊野丘陵。整體開發通過引水灌溉,將場地廣袤低位變身湖泊,隆起的地貌則化為一個個小島,之間以路橋以及小艇駁岸相連。

    Langjiu Group Headquarter is located at the core area of Luxe-Lakes Eco-City, once a hilly area at the southern suburb of Chengdu. By channeling water to the original shallow hilly terrain, the lowlands become lakes, and the hills turn into islands. Different islands are connected by road, bridges, boats and docks. A water-front ecotope was born.

    ▼鳥瞰圖?Aerial View
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    項目用地曾是水鳥棲息地,其展翅姿態與動感恰好與客戶——郎酒集團的雄心匹配,飛鳥的設計概念由此確定。郎酒總部提出一種新的可能性,辦公建筑和自然融洽互動,尊重、順應自然,將自然更好地呈獻給深處其中的人,成為和自然良好互動的載體。

    The site was once a waterfowl habitat. The soaring posture of waterfowls conforms well with the ambitiousness of Langjiu Group, the client. Therefore, the concept of soaring bird is determined. The client advances a new possibility-office buildings act as a carrier of interactions between people and nature, enabling people harmoniously interact with nature, respect nature and comply with nature, and present nature to people living in it in a better way.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    項目占地約2萬㎡,容積率約1.2,建筑群體由十一棟二至五層的多層企業總部辦公樓和一棟三層的社區餐廳組成,單棟辦公樓面積由2000至5000㎡不等。

    Occupying an area of approximately 20,000 square meters, with a FAR of 1.2, the project consists of 11 buildings of 2-5 floors (used as company HQs) and a 3-floor building (the community restaurant). The area of the office buildings varies from 2,000 to 5,000 square meters.

    ▼鳥瞰圖?Aerial View
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    02
    布局
    LAYOUT

    郎酒總部地形地貌對于區域微氣候有著重要的影響,因而最大程度的利用與最小程度的改變有利于小環境中微氣候的控制。對于地勢的尊重與順應不僅作用于微氣候,也保留了淺丘地形在人視尺度的空間感受。

    The terrain and landforms of the site have an important impact on local microclimate. Therefore, maximum utilization and minimum changes will be favorable for microclimate control in such a small environment. Respecting and complying with the terrain not only influence the microclimate, but also retain the spatial feeling of shallow hilly terrain.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    在設計初期,建筑師們選擇分散式的布局從而避免過大建筑體量對場地微氣候的過多影響。3萬余平方米的辦公面積拆解成六個獨立的體量,因地勢散落在場地內部,在地面限定出路徑與庭院,并保證各棟建筑皆能享有湖景資源。

    At the early stage, designers chose distributed layout instead of big buildings to avoid impacting on local microclimate. More than 30,000 square meters’ office area was distributed in 6 independent smaller buildings scattering around the site along the terrain. Then came the routes and yards.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    建筑功能包括辦公、會務、展廳、報告廳、員工餐廳、休閑配套等,內部資源分配上為主要辦公區爭取最大看湖景觀面;與外部環境則是建筑體量碎片化與景觀化。通過實體模型研究,把辦公及會務功能分為六幢3~5層樓布置,以天橋及戶外樓梯及地庫連接為整體。

    Langjiu Group HQ is full-featured by integrating offices, meeting rooms, exhibition halls, conference halls, internal restaurants and recreational amenities. The principal of planning and layout is: try to maximize lake view for office spaces (indoor); reduce the size of buildings and focus on landscape creation (outdoor). Via solid model research, distribute the office and meeting functions into 6 buildings of 3-5 floors high.

    ▼實體模型?Models
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    03
    光與空間
    LIGHT AND SPACE

    單體體量簡約,卻通過組合與連接形成了復雜而多變的整體。片墻的組合以及屋頂翼片的形態,都經由光影在立面與地面上勾勒出建筑體量的輪廓與虛實關系。

    Although each single building of the HQ is concise, they become a complex and variable combination once connect with each other. The combination of BBer Foto walls and the shape of roof wings are outlined by light and shadow on the fa?ade and the ground, reflecting the profile of the buildings.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    空間以容納個體和行為為本質,因而建筑具有兩面性——向外應對自然,向內處理和人的關系。郎酒總部通過材料對二者進行了形式上的聯通——立面上使用的石材自然地延續到建筑內部的公共空間,甚至延續到辦公室的內裝,視覺元素的連續暗示著室內外空間的一體化。

    Spaces accommodate individuals and their behaviors. Therefore, buildings are two fold: responding to nature outside, dealing with the relationship with people inside. Various materials are used in Langjiu Group HQ to connect the two sides-the stone used for fa?ade extends naturally into the public spaces of buildings and even to the interior decoration of offices.?The continuity of such kind of visual elements hints the integrity of indoor and outdoor spaces.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    入口門廳與交通空間選用與外立面一致的石材以及大塊面玻璃限定空間。玻璃允許視覺和光線的滲透,垂直于玻璃的石材成為引導光指向的通廊。外的景色與天色變化毫無保留地投射在內部空間,與其中發生的活動帶來實時的交互。

    Glass allows vision and light penetrate, while the stone elements being vertical to the glass guide light towards corridors. Outer landscape and change of daylight are conveyed to indoor side, and interact in real time with the activities happening indoor.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    石、木、玻璃、地毯、GRG、金屬等材料結合不同功能和定位,不同的材質搭配呈現出不一樣的氣質,石材的厚重和玻璃的通透形成了豐富的質感、光影,也形成空間、景觀。

    Stone, wood, glass, carpet, GRG, metal and other materials combine different functions and positioning. Different material combinations show different temperament. The thickness of the stone and the transparency of the glass form a rich texture, light and shadow, and also form a space and landscape.

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    室內設計由空間、材質、細節、燈光、聲學等因素串聯起來的,開展設計之前最先考慮的是如何尊重建筑空間,打造一個大氣的空間效果,在材料的選擇上也以盡可能多的與建筑設計和諧,渾然一體的角度出發,沒有過多的裝飾和材料的堆砌,有的只是對空間的尊重和利用。

    The interior design combines?space, materials, details, lighting and acoustics, etc. The first consideration before the design is how to respect the architectural space and create an atmospheric space effect, as much as possible in the choice of materials from the perspective of harmony with the architectural design, there is no excessive decoration and material stacking, and some are only respect and utilization of space.

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    建筑單體間的物理滲透依靠連廊實現,連廊也帶來室內外、不同標高間的視覺聯系。陽光進入連廊,再折射向地面,玻璃帶著透明感的陰影豐富了視覺的細節。

    Physical penetration between single buildings is achieved by corridors, which also get different indoor and outdoor elevations connected visually. Sunshine is reflected to the floor after entering in the corridors, glass generates shadow with a sense of transparency-all these details diversify people’s sight.

    ▼實景圖?Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    在第五立面,天光通過翼片中間的天窗進入建筑。天窗與室內異形樓梯結合,將和光的交互延展到每一層中。它的存在提示著交通空間的位置,也點亮玻璃幕墻無法顧及的內部空間。這樣的片段帶有冥想的意向,與詹姆斯特瑞爾的作品不謀而合。

    At the 5th fa?ade, light enters into the buildings through the skylights among the wing plates. The combination of skylights and special stairs indoor makes the interaction of light and shadow extend to each floor.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    04
    尾聲
    EPILOGUE

    整個郎酒總部建筑構成一個完整的生命體,它會呼吸,能對周邊發生反應,與外部環境和內部的使用者互動。豐富的公共空間帶來豐富的體驗,同時也帶來更多偶遇的機會。這是一種來自建筑的引導——通過增加體驗并創造能夠容納人停留的場所,建筑鼓勵邂逅與互動的發生。

    The headquarter becomes a complete organism which can breathe, respond to the surroundings and interact with internal users. Various public spaces offer diverse experiences as well as more chances to meet. It’s some indication from buildings. Buildings encourage coming across and interaction?by offering more experiences and spaces for people to stay.

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    郎酒總部對自然的回應不單局限于形式與空間、通過技術打造真正生態節能的建筑,更是對自然最積極的發聲。自2007年啟動設計,當時在中國西南地區首次完整應用BIM-Revit信息化建模設計的項目,先進三維的設計手段成功地實現了建筑師精確地對山地上復雜造型的施工控制。同時建筑師通過控制熱平衡、利用自然風、自然光與雨水的方式將自然提供的一切條件發揮到了極致。

    The headquarter echoes nature not only with forms and spaces, but also with energy-saving buildings achieved by science and technologies.?The design of this project was initiated in 2007. It is the first project in Southwest China that is completely designed with BIM-Revit information modeling. With the edge-cutting 3D design tools, architects achieved successful and precise control over the construction of the complex shaping on the hills.

    ▼Revit剖切圖?Sections
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    ▼實景圖 Photos
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    ▼總平面圖? Master Plan
    成都麓湖郎酒集團總部 建筑設計 / 駿地設計

    項目信息:
    業主名稱:成都萬華投資集團
    地點:四川,成都
    設計面積:41,000 ㎡
    建成時間:2016
    建筑&室內設計:上海駿地建筑設計事務所股份有限公司
    PIC:胡勁松
    項目總監:張強、方曉燕
    設計總監:趙海林
    設計團隊(建筑):嚴菁、馮碩、顧錚、趙瑩等
    設計團隊(室內):金新權、孫彥芳、顧曉黎等

    Project Information:
    Owner Name: Wanhua Group
    Location: Chengdu, Sichuan
    Design Area: 41,000 ㎡
    Built Year:2016
    Architecture & Interior Design: Shanghai JUND Architects Co., Ltd.
    PIC: Jason Hu
    Project Director: Strong Zhang, Jan Fang
    Design Director: Hailin Zhao
    Team Members(Architecture): Jing Yan, Jordan Feng, Zheng Gu,Ying Zhao
    Team Members(Interior): Xinquan Jin, Yanfang Sun, Xiaoli Gu

    ?版權聲明

    本文來源于 駿地設計,查看鏈接。文章內相關信息的知識產權歸其權利人所有,特來設計對其不享有任何知識產權,僅做學習交流之目的。若本文存在任何知識產權爭議,請相關權利方及時通知特來設計,以便特來設計迅速采取適當措施(刪除、澄清聲明等形式),以避免給雙方造成不必要損失。

    (4)
    上一篇 2020-06-15 17:39
    下一篇 2020-06-16 11:38

    您可能對以下內容感興趣:

    發表評論

    登錄后才能評論
    什么是系列
    微信號
    公眾號
    小程序
    “特來設計”網站已開通“微信公眾號”、“微信小程序”,歡迎掃描右側懸浮二維碼關注!點擊右側×圖標可關閉此通知!
    办公室揉着她两个硕大的乳球
    <strike id="dfofd"></strike>
    <nav id="dfofd"></nav>

  • <tbody id="dfofd"><noscript id="dfofd"></noscript></tbody>
    

  • <button id="dfofd"><acronym id="dfofd"></acronym></button>
    <em id="dfofd"><acronym id="dfofd"><u id="dfofd"></u></acronym></em>